Skip to content

Урок № 1 – постановка, пръстовка, октавова група, ключ Сол, тонови наименования


Упражнения – Download

Настанете се удобно, стола трябва да бъде поставен на такова разстояние, че да можете спокойно да използвате ръцете си, нито много навътре, нито много навън. Така си осигурявате нужната свобода на движение на ръцете. Изправете стойката,отпуснете ръцете си, лактите трябва да бъдат на нивото на клавиатурата, успоредно на пода.
Отпуснете китката, свийте пръстите все едно държите малък балон в ръката си. Дръжте го внимателно, за да не го спукате, или изпуснете. Китката е на нивото на клавиатурата, не е нито по- високо, нито по-ниско. И в двата случая няма как да възпроизведем качествен звук и да използваме палеца си, а той е важен и необходим колкото и останалите четири пръста.
Клавиатурата е съставена от бели клавиши и черни клавиши, които са в групи по 2 и по 3 тона. Черните клавиши ще ни помагат да се ориентираме кои тонове свирим на пианото. Ако ги нямаше тях щяхме да се объркаме в тази безкрайност от бели клавиши.
Първият тон на пианото е ла, намира се преди третия черен клавиш от групата на трите черни клавиша, колкото по-надясно отиваме на клавиатурата, тоновете стават по-високи. Тонът до е първия бял клавиш преди групата от два черни. Ние с Вас на първо време ще използваме най-много това до, което се намира приблизително в средата на клавиатурата и най-близо до надписа на марката на пианото.
При прозвучаване на тоновете в последователен ред, забелязваме, че всеки осми тон е сходен с първия, като че ли се покрива с неговото звучене. По този начин клавиатурата естествено се разделя на групи, съставени от едни и същи тонове, но с различна височина. Тези групи се наричат октавови, а тоновете от които са съставени са: до, ре, ми, фа, сол, ла , си. Другата октавова група започва със следващото до. На първо време с дясна ръка ще свирим на първа октава, а с лява на малка.
Нека поставим палеца си на до, а другите пръсти разполагаме на следващите четири клавиша. Пръстите имат номерация, която ще използваме винаги, когато свирим на пиано 1, 2, 3, 4, 5, същото се отнася и за лявата. Да изсвирим ре с 2ри пръст, фа с 4ти, ми с 3ти, сол с 5ти, до с 1ви. Да повторим- 2ри,4ти,3ти,5ти,1ви. Чудесно, това беше първата ни изсвирена мелодия на пианото :).

Обикновено казваме за 4ти и 5ти пръст, че са мързеливи пръсти, по- трудно подвижни, за това не се притеснявайте ако в началото Ви е трудно да свирите с тях, в процеса на практика, ще станат подвижни като останалите три пръсти. Ще ви покажа едно упражнение,с което да ги раздвижите.Започнете да свирите сол и фа с 5ти и 4ти пръст, след като повторите няколко пъти добавете и 3ти, след това 2ри и накрая 1ви. Правим същото и с лява ръка, която ще свирим на долната октава. Започваме от до с 5ти пръст и по същия начин повтаряме 5ти и 4ти, после прибавяме 3ти, 2ри и накрая 1ви.
За да можем да разчитаме написаното, трябва да знаем мястото на всеки тон на петолинието. Петолинието, както се разбира от името му, се състои от 5 линии и 4 междулиния. Колкото по-високо е разположена нотата на петолинието, толкова по-високо звучи тона. В началото на всяко петолиние се поставя ключ, който определя името и октавовата група на всяка нота. Сол ключ определя мястото на нотата сол от първа октава. Ключ Сол започва от втората линия, там се намира и нотата сол. Съответно фа се пише на долното междулиние, ми на първата линия, ре под първата линия, а до непосредствено под петолинието със спомагателна черта. Останаха ни да открием още две ноти- ла се пише на междулинието след сол, а си- на следващата трета линия.Сега, нека изсвирим първите седем ноти, които можем да разчетем на петолинието.
За да напредваме, Ви препоръчвам да отделяте време за упражнения. Във файла под това видео може да упражните нотите на Сол ключ. За ориентир в началото използвайте нотата сол, пак повтарям че тя се пише на втората линия. След като запълните празните места, се опитайте да изсвирите с дясна ръка това, което сте написали.

24 thoughts on “Урок № 1 – постановка, пръстовка, октавова група, ключ Сол, тонови наименования

 1. Профилна снимка на Красен Иванов
  Красен Иванов says:

  Продължавайте все така ! Надявам се да науча да свиря на пиано благодарение на вас ;р Към момента имам някой основни знания но не ми остава време да ходя на уроци за това се радвам на сайта :)
  Супер е че има и виртуални „графики“ които илюстрират какво се казва във видеото.
  Може да ги сложите и във текста отдолу.

 2. Yani Angelov says:

  Страхотно …поздравявам ви с това ви начинание ….гледах първи урок и съм впечатлен …аз имам малко опит с клавиатурата , понеже съм свирил няколко години на акордеон , но преди 20 години :) Та сега се запасаих със желание за пиано :)

 3. Svetoslava Mancheva says:

  Страхотно начинание, наистина. Аз ходя на курс по пиано, но повярвайте това е страшно полезно дори и за тези, които взимат уроци. God bless you!

 4. Профилна снимка на Наско
  Наско says:

  Аз съм нов тука. Много добар пръв урок. Направо Чудесен за хора като мен кадето си нимат никаква представа от пиано. Много благодаря.

  • Adelina Hristova says:

   Това са акорди, не октави. G7 е сол-си-ре-фа. Първата буква показва тонът, върху който трябва да се построи акорда.C-до D-ре E-ми F-фа G-сол A-ла B-си. 7 означава, че трябва да построим септакорд, най-общо казано три терци, започвайки от основния тон. Ако акорда е мажорен, терците трябва да бъдат голяма-малка-малка. Ако акорда е минорен/както например Am7,разбираме го от " m" между А и 7/, терците трябва да бъдат малка-голяма-малка.

  • Svetozar Atanasov says:

   Аделина благодаря, че ми разясни превода на нотната стълбица, аз тепърва се опитвам на китара, но тези букви много ме объркват, неможе ли да си е просто как то си го знаем, до ре ми фа сол ла си до. Благодаря за това което правиш голям фен съм ти.

  • Профилна снимка на Mike
   Mike says:

   Проверих пак и pdf е ок. Евентуално да си ъпдейтнеш adobe reader-a.
   Иначе на ЛС можеш да ми пратиш скайп и мога да ти ги пратя под формата на снимка…
   Това е, което можем да направим.

 5. Stela Kalcheva says:

  zdravei adelina , uchila sam muzikalno uchilihte v v muzikalna akademia jiveia v chujbina i iskam da po4na da davam urici no ne sam sigurna che v na4alooto hte se spravia .Posavetete me nehto za da zapo4na , molia vi

 6. Профилна снимка на Павлета Трайкова
  Павлета Трайкова says:

  Здравейте и от мен, започвам и аз с уроците, имам синтезатор вкъщи и ще се упражнявам на него. Благодаря ви за амбицията да създадете този прекрасен сайт. Успех с всичко!

 7. Профилна снимка на Stoyanka
  Stoyanka says:

  Здравейте! Много хубав и полезен сайт, с добре обяснени уроци.Аз съм на 17 години и започнах да ходя на уроци. Според вас късно ли е и ще да се науча?Какво е недостатъка на това да започнеш уроците толкова късно?Може би въпросите ми са глупави, но ще се радвам ако ми отговорите.

 8. Профилна снимка на Силвия
  Силвия says:

  Страхотна сте! Всичко е много добре обяснено! От малка исках да се науча да свиря на пиано, но тогава родителите ми сметнаха, че е прищявка. Сега живея в чужбина и за голям мой късмет в къщата има пиано, така че започнах  :) Сигурна съм, че вашите уроци помагат на много хора. Това, което правите е прекрасно! Поздрави!

Вашият коментар