Урок № 1 – постановка, пръстовка, октавова група, ключ Сол, тонови наименования

30/07/2011 в Пиано уроци, Уроци за начинаещи


Упражнения - Download

Настанете се удобно, стола трябва да бъде поставен на такова разстояние, че да можете спокойно да използвате ръцете си, нито много навътре, нито много навън. Така си осигурявате нужната свобода на движение на ръцете. Изправете стойката,отпуснете ръцете си, лактите трябва да бъдат на нивото на клавиатурата, успоредно на пода.
Отпуснете китката, свийте пръстите все едно държите малък балон в ръката си. Дръжте го внимателно, за да не го спукате, или изпуснете. Китката е на нивото на клавиатурата, не е нито по- високо, нито по-ниско. И в двата случая няма как да възпроизведем качествен звук и да използваме палеца си, а той е важен и необходим колкото и останалите четири пръста.
Клавиатурата е съставена от бели клавиши и черни клавиши, които са в групи по 2 и по 3 тона. Черните клавиши ще ни помагат да се ориентираме кои тонове свирим на пианото. Ако ги нямаше тях щяхме да се объркаме в тази безкрайност от бели клавиши.
Първият тон на пианото е ла, намира се преди третия черен клавиш от групата на трите черни клавиша, колкото по-надясно отиваме на клавиатурата, тоновете стават по-високи. Тонът до е първия бял клавиш преди групата от два черни. Ние с Вас на първо време ще използваме най-много това до, което се намира приблизително в средата на клавиатурата и най-близо до надписа на марката на пианото.
При прозвучаване на тоновете в последователен ред, забелязваме, че всеки осми тон е сходен с първия, като че ли се покрива с неговото звучене. По този начин клавиатурата естествено се разделя на групи, съставени от едни и същи тонове, но с различна височина. Тези групи се наричат октавови, а тоновете от които са съставени са: до, ре, ми, фа, сол, ла , си. Другата октавова група започва със следващото до. На първо време с дясна ръка ще свирим на първа октава, а с лява на малка.
Нека поставим палеца си на до, а другите пръсти разполагаме на следващите четири клавиша. Пръстите имат номерация, която ще използваме винаги, когато свирим на пиано 1, 2, 3, 4, 5, същото се отнася и за лявата. Да изсвирим ре с 2ри пръст, фа с 4ти, ми с 3ти, сол с 5ти, до с 1ви. Да повторим- 2ри,4ти,3ти,5ти,1ви. Чудесно, това беше първата ни изсвирена мелодия на пианото :) .

Обикновено казваме за 4ти и 5ти пръст, че са мързеливи пръсти, по- трудно подвижни, за това не се притеснявайте ако в началото Ви е трудно да свирите с тях, в процеса на практика, ще станат подвижни като останалите три пръсти. Ще ви покажа едно упражнение,с което да ги раздвижите.Започнете да свирите сол и фа с 5ти и 4ти пръст, след като повторите няколко пъти добавете и 3ти, след това 2ри и накрая 1ви. Правим същото и с лява ръка, която ще свирим на долната октава. Започваме от до с 5ти пръст и по същия начин повтаряме 5ти и 4ти, после прибавяме 3ти, 2ри и накрая 1ви.
За да можем да разчитаме написаното, трябва да знаем мястото на всеки тон на петолинието. Петолинието, както се разбира от името му, се състои от 5 линии и 4 междулиния. Колкото по-високо е разположена нотата на петолинието, толкова по-високо звучи тона. В началото на всяко петолиние се поставя ключ, който определя името и октавовата група на всяка нота. Сол ключ определя мястото на нотата сол от първа октава. Ключ Сол започва от втората линия, там се намира и нотата сол. Съответно фа се пише на долното междулиние, ми на първата линия, ре под първата линия, а до непосредствено под петолинието със спомагателна черта. Останаха ни да открием още две ноти- ла се пише на междулинието след сол, а си- на следващата трета линия.Сега, нека изсвирим първите седем ноти, които можем да разчетем на петолинието.
За да напредваме, Ви препоръчвам да отделяте време за упражнения. Във файла под това видео може да упражните нотите на Сол ключ. За ориентир в началото използвайте нотата сол, пак повтарям че тя се пише на втората линия. След като запълните празните места, се опитайте да изсвирите с дясна ръка това, което сте написали.

21 отговора на Урок № 1 – постановка, пръстовка, октавова група, ключ Сол, тонови наименования

 1. Продължавайте все така ! Надявам се да науча да свиря на пиано благодарение на вас ;р Към момента имам някой основни знания но не ми остава време да ходя на уроци за това се радвам на сайта :)
  Супер е че има и виртуални “графики” които илюстрират какво се казва във видеото.
  Може да ги сложите и във текста отдолу.

 2. ivan sotirov said on 24/12/2011"msgstr "ivan sotirov каза на 24/12/2011

  Наистина този урок е много полезен за начинаещите.

 3. Yani Angelov said on 15/01/2012"msgstr "Yani Angelov каза на 15/01/2012

  Страхотно …поздравявам ви с това ви начинание ….гледах първи урок и съм впечатлен …аз имам малко опит с клавиатурата , понеже съм свирил няколко години на акордеон , но преди 20 години :) Та сега се запасаих със желание за пиано :)

 4. Страхотно начинание, наистина. Аз ходя на курс по пиано, но повярвайте това е страшно полезно дори и за тези, които взимат уроци. God bless you!

 5. vesa said on 12/02/2012"msgstr "vesa каза на 12/02/2012

  Много благодаря за уроците по пиано!

 6. Petar Petrov said on 26/02/2012"msgstr "Petar Petrov каза на 26/02/2012

  Браво,великолепна работа.Много полезно и добре обяснено.Благодаря!

 7. Наско said on 18/03/2012"msgstr "Наско каза на 18/03/2012

  Аз съм нов тука. Много добар пръв урок. Направо Чудесен за хора като мен кадето си нимат никаква представа от пиано. Много благодаря.

 8. Dimitar Dimitrov said on 05/05/2012"msgstr "Dimitar Dimitrov каза на 05/05/2012

  zdr. mojete li da mi pomognete. iskam da se nau4a da sviq oktvi kato naprimer: Am7, G7…i t.n. mojete li da pomognete. blagodarq predvaitelno.bless u!!!

  • Adelina Hristova said on 23/05/2012"msgstr "Adelina Hristova каза на 23/05/2012

   Това са акорди, не октави. G7 е сол-си-ре-фа. Първата буква показва тонът, върху който трябва да се построи акорда.C-до D-ре E-ми F-фа G-сол A-ла B-си. 7 означава, че трябва да построим септакорд, най-общо казано три терци, започвайки от основния тон. Ако акорда е мажорен, терците трябва да бъдат голяма-малка-малка. Ако акорда е минорен/както например Am7,разбираме го от " m" между А и 7/, терците трябва да бъдат малка-голяма-малка.

  • Dimitar Dimitrov said on 23/05/2012"msgstr "Dimitar Dimitrov каза на 23/05/2012

   blagodarq vi,mnogo Adelina…tova mi e mnogo polezno. bless u!!!

  • Аделина благодаря, че ми разясни превода на нотната стълбица, аз тепърва се опитвам на китара, но тези букви много ме объркват, неможе ли да си е просто как то си го знаем, до ре ми фа сол ла си до. Благодаря за това което правиш голям фен съм ти.

 9. Аделина said on 05/05/2012"msgstr "Аделина каза на 05/05/2012

  Това не са октави, 7-означава септакорд, Am7 е ла-до-ми-сол, G7 е сол-си-ре-фа, кои други септакорди Ви интересуват? :)

 10. nemi se otvarqt uprajneniqta , moje v dr format da se isteglqt

  • Mike said on 30/05/2012"msgstr "Mike каза на 30/05/2012

   Проверих пак и pdf е ок. Евентуално да си ъпдейтнеш adobe reader-a.
   Иначе на ЛС можеш да ми пратиш скайп и мога да ти ги пратя под формата на снимка…
   Това е, което можем да направим.

 11. Stela Kalcheva said on 12/08/2012"msgstr "Stela Kalcheva каза на 12/08/2012

  zdravei adelina , uchila sam muzikalno uchilihte v v muzikalna akademia jiveia v chujbina i iskam da po4na da davam urici no ne sam sigurna che v na4alooto hte se spravia .Posavetete me nehto za da zapo4na , molia vi

 12. Здравейте и от мен, започвам и аз с уроците, имам синтезатор вкъщи и ще се упражнявам на него. Благодаря ви за амбицията да създадете този прекрасен сайт. Успех с всичко!

 13. Stoyanka said on 11/01/2013"msgstr "Stoyanka каза на 11/01/2013

  Здравейте! Много хубав и полезен сайт, с добре обяснени уроци.Аз съм на 17 години и започнах да ходя на уроци. Според вас късно ли е и ще да се науча?Какво е недостатъка на това да започнеш уроците толкова късно?Може би въпросите ми са глупави, но ще се радвам ако ми отговорите.

 14. Poli said on 26/02/2014"msgstr "Poli каза на 26/02/2014

  Благодаря ви! Много добре обяснявате. Много е хубав този сайт и вярвам,че ще е и полезен.

Оставете отговор

Трябва да влезете , за да публикувате коментар.