Skip to content

Урок №2 – цели тонове и полутонове, гама До мажор, Фа ключ

Полутон е най-малкото разстояние между 2 тона, а когато говорим за клавиши- най-близкия съседен клавиш. Да започнем от до на първа октава, най-близкия съседен клавиш е следващия черен, това е полутон. Да видим и други примери. Бял и черен клавиш образуват полутон,но има и изключения и те са между ми и фа, защото между тях няма черен клавиш, и между си и до, пак по същите причини. Нека обобщим, полутоновете са между бял и черен клавиш, изключение правят тези между ми и фа и между си и до, заради липсата на черни клавиши между тях.


Приложения – Download

Упражнения – Download

Полутон е най-малкото разстояние между 2 тона, а когато говорим за клавиши- най-близкия съседен клавиш. Да започнем от до на първа октава, най-близкия съседен клавиш е следващия черен, това е полутон. Да видим и други примери. Бял и черен клавиш образуват полутон,но има и изключения и те са между ми и фа, защото между тях няма черен клавиш, и между си и до, пак по същите причини. Нека обобщим, полутоновете са между бял и черен клавиш, изключение правят тези между ми и фа и между си и до, заради липсата на черни клавиши между тях.

След като знаем вече какво е полутон, много лесно ще разберем какво е цял тон. Целия тон е разстояние, равно  на 2 полутона. Нека да проверим къде са целите тонове, започвайки от до на първа октава. Цял тон от до е ре ,от ре- ми. От ми казахме, че полутона е фа, значи целият тон е следващия черен клавиш. Същото се получава и от тонът си, пак заради полутона, който е на бял клавиш. Така можем да забележим, че целите тонове от бял клавиш се намират на следващия бял клавиш, изключение правят тези между ми и фа  и си и до.  Вече знаем какво е полутон и какво цял тон. Това ще ни е от изключителна полза, когато говорим за гама.

Гамата е група от тонове, които се намират в определени съотношения помежду си, палитра от ноти, които звучат добре заедно. Гамата е съставена от цели тонове и полутонове, които прозвучават в определен ред. Мажорната гама се състои от 2 цели тона, полутон, 3 цели тона и полутон. Нека да проследим този ред. Да опитаме с гама До мажор, тя ще ни бъде ориентир за всички останали мажорни гами./Приложение 1/ Самото ѝ наименование ни подсказва, че трябва да започнем от до. Нека да проследим тази поредица от 2 тона, полутон, 3 тона, полутон. Сега да изсвирим гама До мажор.

В миналия урок говорихме за пръстовката, сега ще се убедите защото слагането на точно определени пръсти е толкова важно. Ето например До мажор, изсвирвам до-ре-ми-фа-сол и пръстите ми свършват J. Трябва да направя някакви неестествени движения, за да продължа нататък. Ето защо, за да прозвучи гамата ни плавно и добре, ще сложим следните точно определени пръсти:/ приложение 2/. Нека да проследим този преход/ 3-1 пръст/, при преместването на 1ви пръст под 3ти, естествено местим малко китката надясно. На връщане пръстите са същите. Нека не пренебрегваме и лявата си ръка, но преди да изсвирим същото и с нея, предлагам да се запознаем с нотите на Фа ключ, на който обикновено ще свирим с лява ръка.

Самото име на ключа ни подсказва, че той показва мястото на нотата фа, но обърнете внимание, не тази от първа октава, а на фа от долната октава, която се нарича малка октава. /Приложение 3/Ключ Фа започва на четвъртата линия, където се пише и нотата фа от малка октава, двете точки, поставени след ключа също подсказват мястото на нотата фа: между тях. Ми се пише на долното междулиние, ре на втората линия, до- на междулинието отдолу, сол- на междулинието над фа, ла- на първата линия, а си най-отгоре на петолинието. Ще Ви обърна внимание и на още една нота- до от първа октава. Сигурно си спомняте, че същото това до на Сол ключ се пише със спомагателна черта под петолинието. На Фа ключ то се пише със спомагателна черта над петолинието.

Нека изсвирим от до- си. Това са белите клавиши на малка октава. За да изсвирим гама До мажор с лява ръка, също ще ни бъде нужна определена пръстовка./приложение 4/. Изсвирваме цялата гама.

За да усвоите добре нотите на Фа ключ, ще Ви предложа подобно упражнение, като това от миналия урок, само че тук ориентир ще Ви бъде нотата фа. Може да го изтеглите от файла поставен под това видео. След това се опитайте да изсвирите написаното.

Препоръчвам Ви и да упражнявате гама До мажор, но точно с пръстите, които Ви показах, първо с дясна ръка, после с лява. Опитайте се да запомните пръстите наизуст, те ще са Ви от полза и за в бъдеще, когато ще изучаваме и други гами. Освен това, съвсем скоро ще свирим гамата едновременно с двете си ръце, а това може да стане само ако сме усвоили добре всяка ръка поотделно.

16 thoughts on “Урок №2 – цели тонове и полутонове, гама До мажор, Фа ключ

 1. Антоанета Георгиева says:

  Някой ще ми каже ли каква точно е разликата между Фа ключ и Сол ключ? Нали и при двата случая едни и същи клавиши се използват за нотите. Защо тогава се налага различно изписване върху петолинието на едни и същи ноти?

  • Adelina Hristova says:

   Клавишите са едни и същи, но октавовите групи са различни. Ключовете служат точно за това, да знаем например кое от всичките "до" да изсвирим на пианото.

  • Adelina Hristova says:

   Не знам с какъв инструмент разполагате, но ако е стандартно акустично пиано, тръгвайки отляво надясно, октавовите групи са: субконтра/съдържа само ла и си/, контра, голяма, малка, първа, втора, трета, четвърта и евентуално пета/включва само до/. Оттам нататък, до от голяма се пише на фа ключ, под петолинието, с 2 допълнителни черти, едната от които е по средата на нотата. До от малка се пише на фа ключ, на втория ред на петолинието. До от първа октава, ако е на фа ключ се пише над петолинието, с чертичка по средата, ако е на сол ключ се пише под петолинието, пак с чертичка по средата. До от втора октава се пише на сол ключ, на третия ред на петолинието, до от трета октава, на сол ключ, над петолинието с две допълнителни черти, едната от които по средата на нотата. До от контра и до от четвърта се пишат съответно под и над петолинието, със специален знак указващ това.

 2. Профилна снимка на П. Георгиева
  П. Георгиева says:

  Здравейте :)

  Много съм благодарна за уроците, всичко е много добре обяснено. Съвсем начинаеща съм в свиренето на пиано и имам такъв въпрос:

  В първия урок подреждаме пръстите на дясната ръка от до до сол и свирим с тях. На втория урок показвате как да ги сменяме, така, че да обхванат всичките клавиши без да се затрудняваме. Опитах се по примера от втория урок да изсвиря нотите от упражнението на първия урок и нещо не мога да разбера – ако сменяме пръстите, това означава, че 1 отива на фа, после 2 отива на сол и започваме от него да свирим. Последователността на нотите обаче е сол, фа, ре, ми, сол … т.е. пръстите, които отговарят на тези ноти са 2,1,2,3,2… и не ми става ясно как правим последния преход на пръсти 3 (на ми) към 2 (на сол) – тук ръката ми се извърта доста неестествено.  Ако пък ги подредя както на първия урок, съответствието е пръст 5 на нота сол, но следващата нота е ла и пръстите не ми стигат…

  • Профилна снимка на Аделина
   Аделина says:

   Пръстите, за които говорите се отнасят само за гамата. Иначе няма правило нота да се свири с определен пръст. Ако трябва да изсвирите сол-фа-ре-ми-сол, това може да стане с 4-3-1-2-4 пръсти, също и с 5-4-2-3-5.

 3. Профилна снимка на Галя Китанова
  Галя Китанова says:

  Здравейте, благодаря за уроците! За първи път заставам зад пиано и на мен, както и на П. Георгиева от предния пост не са ми ясни пръстите :)

  Относно домашното към първи урок: за сол-фа-ре-ми-сол – пръстовката е по-лесна, но после идват ла-си-фа-ми-ре-до и т.н. и настава хаос… Бихте ли дали примерно подреждане на пръстите(за дясна и за лява ръка, ако е предвидено да се свири и с лява) за цялата мелодия. Благодаря!

  И още един въпрос за пръстите, този път за лявата ръка от втория урок – как става смяната при До мажор?

 4. Профилна снимка на Аделина
  Аделина says:

  Относно пръстите в лява ръка в гама До мажор, на „отиване“ са: 5,4,3,2,1,3,2,1, както правилно сте предположила. На „връщане“ са: 1,2,3,1,2,3,4,5. Относно упражнението, целта е по-скоро да се напишат правилно нотите, но все пак ако искате да изсвирите написаното с лява ръка: фа-сол-ми-ре-до-фа-ла-си-ми-сол от първи ред може да изсвирите с 2,1,3,4,5,3,2,1,4,2 и след това нотите на втори ред ла-фа-ре-сол-ми-сол-си-ре-ми-до, с 1,2,4,1,3,2,1,3,2,4. :)

Вашият коментар